Dzisiaj jest 22 lip 2018, 12:15

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 334 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 6 kwie 2016, 17:07 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 22:31
Posty: 225
Lokalizacja: Wrocław
Witam.

Po aktualizacji do najnowszego builda znacząco spadła wydajność na interfejsie WAN:
Wcześniej było to około 76 mbps a obecnie 52 mbps.
Czy ktoś też zauważył ten problem?

_________________
Gdy trwoga to do LOG'a
TP-Link TL-WDR3600 OpenWrt/TP-Link W8970/


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 14 kwie 2016, 08:30 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 27 paź 2011, 23:55
Posty: 38
Panowie, czy wiadomo cos o rozwoju drivera dla 5GHz?

Wysłane z mojego PSP5508DUO przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 14 kwie 2016, 08:45 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13230
Lokalizacja: Warszawa
uzi18 pisze:
Panowie, czy wiadomo cos o rozwoju drivera dla 5GHz?

Wysłane z mojego PSP5508DUO przy użyciu Tapatalka

Do czego? 8970? Jakie 5GHz?

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 14 kwie 2016, 08:52 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 paź 2013, 07:27
Posty: 87
Założę się że chodzi o x980.

Po pierwsze, trzeba spatchować sterownik do PCI - normalnie w ogóle nie widać urządzenia.

Po drugie, driver jest (wersja OpenSource nie nadaje się do użytku, wersja zamknięta nie jest dobrze przetestowana), integracja z OpenWRT bardzo ciężka.

Zbudować się da (jak będzie patch na PCI), ale wsparcia dla OpenWRT na bank nie będzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 16 kwie 2016, 07:23 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 27 paź 2011, 23:55
Posty: 38
Chodzi o to ze w TD-W8970 nie funkcjonuje siec wifi na 5ghz, zwiazane jest to niepelnym sterownikiem dla xrx200, jakis czas temu znalazlem watek o tym ze ktos z tym walczy, myslalem ze cos wiecej wiecie

Wysłane z mojego PSP5508DUO przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 16 kwie 2016, 08:00 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lis 2013, 19:52
Posty: 201
Lokalizacja: Zawadzkie
TD-W8970 nie ma i nigdy nie miało WiFi w 5GHz.
Tylko modele TD-W8980 i TD-W9980 mają 5Ghz które nie działa na OpenWRT.

_________________
tplinkforum.pl - Polskie forum poświęcone tematyce urządzeń firmy TP-Link i Neffos


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 19 kwie 2016, 00:48 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 27 paź 2011, 23:55
Posty: 38
Heinz pisze:
TD-W8970 nie ma i nigdy nie miało WiFi w 5GHz.
Tylko modele TD-W8980 i TD-W9980 mają 5Ghz które nie działa na OpenWRT.

Faktycznie, wiec jest blad w openwrt bo mozna wybrac siec w trybie 5GHz ;)

Wysłane z mojego PSP5508DUO przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 19 kwie 2016, 09:20 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 16 mar 2015, 22:21
Posty: 35
uzi18 pisze:
Faktycznie, wiec jest blad w openwrt bo mozna wybrac siec w trybie 5GHz ;)

Już dawno to poprawili: https://dev.openwrt.org/changeset/47912


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 13 cze 2016, 00:12 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 12 cze 2016, 23:45
Posty: 2
Witam wszystkich,

wątek śledziłem od roku, w tym czasie TD8970 (na oryginalnym firmware) był używany za LIVEBOXem (jako AP i switch), bo nie chciałem brać się za lutowanie... Ale w końcu nie zdzierżyłem niestabilność LB (i tego, że nie można wyłączyć orange_free czy jakoś tak). Rozebrałem router, dolutowałem piny i wgrałem nowy soft.

Zacząłem od CC Cezarego - śmigało dobrze, ale Cezary zostawił mało miejsca na dodatkowe pakiety. Dlatego postanowiłem wrzucić soft od LPM11. Ten działa pośrednio... to znaczy:

Instrukcja z forum TPlink (http://tplink-forum.pl/porady-serwisowe/w8970-openwrt/), jak odpalić na tym obrazie VDSL, nie działa. Chodzi mi dokładnie o tą instrukcje:
Cytuj:
Trzeba wyedytować plik: /etc/config/network
config interface 'loopback'
        option ifname 'lo'
        option proto 'static'
        option ipaddr '127.0.0.1'
        option netmask '255.0.0.0'

config globals 'globals'
        option ula_prefix 'fd20:5769:365f::/48'

config interface 'lan'
        option force_link '1'
        option type 'bridge'
        option proto 'static'
        option ipaddr '192.168.1.1'
        option netmask '255.255.255.0'
        option ip6assign '60'
        option ifname 'eth0.1'
        option macaddr 'e8:de:27:bc:d7:4a'

config switch
        option name 'switch0'
        option reset '1'
        option enable_vlan '1'

config switch_vlan
        option device 'switch0'
        option vlan '1'
        option ports '0 2 4 5 6t'

config interface 'wan'
        option ifname 'nas0'
        option proto 'pppoa'
        option encaps 'vc'
        option vci '35'
        option vpi '0'
        option atmdev '0'
        option username '########@neostrada.pl'  ##Login do usługi
        option password '########'  ##Hasło
        option macaddr '##.##.##.##.##.##'

config vdsl 'dsl'
        option annex 'a'
        option firmware '/lib/firmware/vdsl.bin'
        option tone 'av'
        option xfer_mode 'atm'

Po zapisaniu ustawień restartujemy router.


Dopiero zastosowanie konfiguracji Cezarego podniosło i zsynchronizowało VDSL:

 config interface 'wan'
        option ifname 'ptm0.35'
        option encaps 'vc'
        option proto 'pppoe'
        option username 'xxxx@neostrada.pl'
        option password 'xxxx'
        option delegate '0'
        option ipv6 '0'

    config vdsl 'dsl'
        option annex 'a'
        option firmware '/lib/firmware/vdsl.bin'
        option tone 'av'
        option xfer_mode 'ptm'


Jeśli ktoś jest ciekawy - tak mi się synchronizuje autostrada:

Obrazek

Piszę jednak w innym celu, jaki jest ostatni obraz LPM11 - ja wykorzystałem obraz z tego wątku, ze strony 14...

lpm11 pisze:
Aktualizacja mojego obrazu BB:
- Poprawka bezpieczeństwa w dnsmasq

http://www.speedyshare.com/NcfrB/W8970.image


Jest coś nowszego od LPM11 (jak pisałem na wstępie obraz Cezarego wgrywałem - ale za dużo w nim dla mnie niepotrzebnych pakietów)?

Pozdrawiam
Robert


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 13 cze 2016, 06:34 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13230
Lokalizacja: Warszawa
Wgrywałeś czysty czy z luci?

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 13 cze 2016, 20:49 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 16 mar 2015, 22:21
Posty: 35
@asystentroberta
Nie ma nowszych kompilacji od lpm11 z tej prostej przyczyny, że jakiś czas temu sprzedał swój router...

Jeżeli chcesz coś nowszego bez dodatków, to pozostaje Ci tylko:
https://downloads.openwrt.org/chaos_cal ... rade.image

Ewentualnie trunk LEDE:
https://downloads.lede-project.org/snap ... pgrade.bin

Nie wiem, czy powyższe obrazy są z Luci, czy trzeba doinstalować, jednak napewno nie mają firmware xdsl - które trzeba skopiować / doinstalować (w trunku są odpowiednie paczki i patch, który podobno rozpoznaje annex linii i wybiera właściwe firmware) - co jest bez sensu bo router działa tylko z jednym annexem...
Annex A: TD-W8970
Annex B: TD-W8970B


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 13 cze 2016, 21:00 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13230
Lokalizacja: Warszawa
Lede tak samo jak trunk openwrt nie ma domyślnie gui.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 13 cze 2016, 23:05 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 12 cze 2016, 23:45
Posty: 2
Instalowałem z LUCi.

Na razie zostanę przy obrazie LPM11. Nowszy jest też Cezarego (i ma wgrany xDSL).

Pozdrawiam,
Robert


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 14 cze 2016, 13:17 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13230
Lokalizacja: Warszawa
Więc po co Ci tam luci...

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 18 cze 2016, 21:09 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2014, 17:00
Posty: 40
Witam,
Od miesiąca mam problem albo z routerem 8970 albo z neostradą, wczesniej działało bez zarzutu. Image lpm11
Wykupiłem sobie VPSa na zagranicznym serwerze i mam problem z połaczeniem z nim.
Czasami działa normalnie czasami nie idzie się z nim połaczyć ale tylko na neostradzie. Łączenie przez innego ISP działa normalnie. Czy idzie to jakoś sprawdzić czy to wina routera czy ISP, i ewentualnie co reklamować w orange ? Czy ewentualnie orange blokuje jakieś adresy IP ?

Chipset: Lantiq-VRx Unknown
Line State: UP [0x801: showtime_tc_sync]
Data Rate: 21.244 Mb/s / 1.180 Mb/s
Line Attenuation: 16.2dB / 7.4dB
Noise Margin: 5.5dB / 7.9dB
Line Uptime: 2d 7h 47m 46s
Wykupiłem 2 adres ip na tym samym serwerze i jeden działa drugi czasami nie ?
C:\Users\xy>ping 217.12.xxx.xx

Badanie 217.12.xxx.xx z 32 bajtami danych:
Odpowiedź z 217.12.xxx.xx: bajtów=32 czas=108ms TTL=53
Odpowiedź z 217.12.xxx.xx: bajtów=32 czas=107ms TTL=53
Odpowiedź z 217.12.xxx.xx: bajtów=32 czas=107ms TTL=53
Odpowiedź z 217.12.xxx.xx: bajtów=32 czas=107ms TTL=53

Statystyka badania ping dla 217.12.xxx.xx:
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0
(0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 107 ms, Maksimum = 108 ms, Czas średni = 107 ms

C:\Users\xy>ping 217.12.yyy.yy

Badanie 217.12.yyy.yy z 32 bajtami danych:
Upłynął limit czasu żądania.
Upłynął limit czasu żądania.
Upłynął limit czasu żądania.
Upłynął limit czasu żądania.

Statystyka badania ping dla 217.12.yyy.yy:
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 0, Utracone = 4
(100% straty),


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 19 cze 2016, 12:34 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 19 cze 2016, 12:23
Posty: 2
Dzien dobry tak po starodawnemu
KOLEDZY wielka prosba szczegolnie @lpm11 o link do pechowców programowanie flash programatorem WIELKIE DZIEKI Przepraszam Prosze ou-boot do wgrania programatorem co mnie przymuliło


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 19 cze 2016, 18:42 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13230
Lokalizacja: Warszawa
@mureklop: http://www.skfree.sk/2015/08/26/tp-link ... ebricking/

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 22 cze 2016, 10:19 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 19 cze 2016, 12:23
Posty: 2
@mureklop: http://www.skfree.sk/2015/08/26/tp-link ... ebricking/
@ obsy
WIELKIE DZIEKI te informacje bardzo poszezyly mi choryzont ale opisze krotko moj problem w czasie wgrywania openwrt zamiast podac adres 0x5a0004 podalem 0x5a00004 i nadpisalo mi reszte to co wyzej przy pomocy u-boot.asc i rs wgralem ostatni fabryczny abgrade TP Linka pozniej openwrt juz do wlasciwego adresu ale brak wifi fabryczny zapisal sie tylko do adresu 0x7c0000 brakuje mi kodu od adresu 0x7c0000 do 0x800000 i tu moja prosba gdyby ktos to mial i mogł udostepnic byłbym BBARDZO WDZIECZNY
Kaziu


edit 28.06.2016 wszystko zakonczone sukcesem całosc mozna za programowac po RS w u-boot.asc polecenie loady 0x80800000 bez programatora i lutowania hexadump mozna znalesc na forum https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=42380&p=6
dziekuje i przepraszom za zasmieciłem forum
mureklop


Ostatnio zmieniony 29 cze 2016, 20:05 przez mureklop, łącznie zmieniany 3 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 25 cze 2016, 18:44 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 paź 2013, 07:27
Posty: 87
Zbudowałem obrazy, tym razem na OpenWRT CC. Zmiany są takie jak wcześniej.

Nie posiadam już sprzętu, więc prośba o sprawdzenie (ktoś kto ma wyprowadzoną konsolę TTL, bo różnie może być) czy wszystko jest OK (w szczególności synchronizacja ADSL i VDSL, działanie WiFi: działanie diody i blokada 5GHz, działanie failsafe, język polski).
Domyślnie jest uruchamiany ADSL; konfigurację dla VDSL/PTM należy wykonać w konsoli, według wcześniej opisywanych instrukcji (w tym przełączenie xfer_mode na atm lub ptm).

Dodatkowa informacja: Używam ImageBuildera, hex editora i assemblera to modyfikacji oryginalnego oprogramowania.

Link do archiwum: http://www.speedyshare.com/M4nv9/W8970.zip

W paczce są 2 pliki - prośba o kogoś, żeby porównał czas w jakim startuje ten większy i ten mniejszy.
Mniejszy dużo bardziej obciąża CPU przy starcie (i potencjalnie 2 sekundy mniej na I/O).
Oba pliki zawierają dokładnie te same obrazy.

Czekam na feedback


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 4 wrz 2016, 23:27 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 16 mar 2015, 22:21
Posty: 35
Jakiś czas temu w tym wątku próbowałem obnżyć SNR na TD-W8970 i Trunku DD - bez rezultatu.
Obecnie sprawdziłem na ZeXEL P-2812HNU-F1 z LEDE:
Przed zmianą
root@P-2812HNU-F1:~# /etc/init.d/dsl_control status
ATU-C Vendor ID:                          Broadcom 164.125
ATU-C System Vendor ID:                   Broadcom
Chipset:                                  Lantiq-VRX200 Unknown
Firmware Version:                         5.7.4.3.0.6
API Version:                              4.16.6.3
XTSE Capabilities:                        0x0, 0x0, 0x0, 0x0, 0x0, 0x0, 0x0, 0x2
Annex:                                    B
Line Mode:                                G.993.2 (VDSL2)
Profile:                                  17a
Line State:                               UP [0x801: showtime_tc_sync]
Forward Error Correction Seconds (FECS):  Near: 2046727 / Far: 34490746
Errored seconds (ES):                     Near: 0 / Far: 5390
Severely Errored Seconds (SES):           Near: 0 / Far: 128
Loss of Signal Seconds (LOSS):            Near: 0 / Far: 8
Unavailable Seconds (UAS):                Near: 31 / Far: 31
Header Error Code Errors (HEC):           Near: 0 / Far: 0
Non Pre-emtive CRC errors (CRC_P):        Near: 0 / Far: 0
Pre-emtive CRC errors (CRCP_P):           Near: 0 / Far: 0
Power Management Mode:                    L0 - Synchronized
Latency / Interleave Delay:               Down: Interleave (8.0 ms) / Up: Interleave (8.0 ms)
Data Rate:                                Down: 63.592 Mb/s / Up: 8.568 Mb/s
Line Attenuation (LATN):                  Down: 16.9dB / Up: 19.9dB
Signal Attenuation (SATN):                Down: 16.9dB / Up: 13.5dB
Noise Margin (SNR):                       Down: 7.9dB / Up: 8.6dB
Aggregate Transmit Power (ACTATP):        Down: -9.7dB / Up: 14.6dB
Max. Attainable Data Rate (ATTNDR):       Down: 64.350 Mb/s / Up: 9.671 Mb/s
Line Uptime Seconds:                      78850
Line Uptime:                              21h 54m 10s
root@P-2812HNU-F1:~#

Po zmniejszeniu SNR o 5bB:
dsl_cpe_pipe.sh locs 0 -50
dsl_cpe_pipe.sh acs 2

Uzyskałem:
root@P-2812HNU-F1:~# /etc/init.d/dsl_control status
ATU-C Vendor ID:                          Broadcom 164.125
ATU-C System Vendor ID:                   Broadcom
Chipset:                                  Lantiq-VRX200 Unknown
Firmware Version:                         5.7.4.3.0.6
API Version:                              4.16.6.3
XTSE Capabilities:                        0x0, 0x0, 0x0, 0x0, 0x0, 0x0, 0x0, 0x2
Annex:                                    B
Line Mode:                                G.993.2 (VDSL2)
Profile:                                  17a
Line State:                               UP [0x801: showtime_tc_sync]
Forward Error Correction Seconds (FECS):  Near: 265 / Far: 52343157
Errored seconds (ES):                     Near: 0 / Far: 6464
Severely Errored Seconds (SES):           Near: 0 / Far: 140
Loss of Signal Seconds (LOSS):            Near: 0 / Far: 8
Unavailable Seconds (UAS):                Near: 31 / Far: 31
Header Error Code Errors (HEC):           Near: 0 / Far: 0
Non Pre-emtive CRC errors (CRC_P):        Near: 0 / Far: 0
Pre-emtive CRC errors (CRCP_P):           Near: 0 / Far: 0
Power Management Mode:                    L0 - Synchronized
Latency / Interleave Delay:               Down: Interleave (8.0 ms) / Up: Interleave (8.0 ms)
Data Rate:                                Down: 77.120 Mb/s / Up: 8.568 Mb/s
Line Attenuation (LATN):                  Down: 16.9dB / Up: 20.0dB
Signal Attenuation (SATN):                Down: 16.9dB / Up: 21.1dB
Noise Margin (SNR):                       Down: 3.9dB / Up: 8.3dB
Aggregate Transmit Power (ACTATP):        Down: -9.4dB / Up: 14.6dB
Max. Attainable Data Rate (ATTNDR):       Down: 82.375 Mb/s / Up: 9.760 Mb/s
Line Uptime Seconds:                      164
Line Uptime:                              2m 44s
root@P-2812HNU-F1:~#

Jak ktoś ma możliwość niech sprawdzi na TD-W8970, czy również działa.
W obrazach jest już firmware xdsl: https://downloads.lede-project.org/snap ... iq/xrx200/ - i z tego co pamiętam wystarczy tylko wpisać: login i hasło (dla linii vdsl).

P.S. Myślę, że warto przejść na tym modelu na LEDE, bo prócz zmian w obszarze xdsl dodano jeszcze odczyt temp. CPU i pozbyto się problemu: "eth0: tx ring full"

Jak ktoś chce, to może zamienić xdsl firmware na nowsze z "vectoring support": https://xdarklight.github.io/lantiq-xdsl-firmware-info/


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 334 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info