Dzisiaj jest 24 kwie 2018, 16:40

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 334 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 28 wrz 2015, 09:47 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 5 mar 2011, 13:00
Posty: 132
3600 kupiłem bo ..... bo jak go kupowałem to była to nowość i mało było o nim informacji ;) Rozumiem że w 8970 anteny są ok ? Jak ze stabilnością połączenia adsl ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 28 wrz 2015, 10:14 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 16 mar 2015, 22:21
Posty: 35
Cytat ze strony tp-linka: "2 zewnętrzne, odłączalne dwupasmowe anteny RP-SMA (zysk 2dBi dla pasma 2.4GHz, 3dBi dla pasma 5GHz)"

Przy 2dB w pasmie 2.4GHz szału nie będzie - TD-W8970 ma 5dB (ale tylko jedno pasmo - tj. 2.4GHz).

Co do połączenia, to wcześniej miałem adsl 20Mb, obecnie vdsl. Połączenie stabilne (w obu przypadkach), zmiana ip co 24 godz. Tylko przy vdsl synchronizacja niższa niż deklarowane 80Mb - ale, to już sprawa linii i Orange :(


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 30 wrz 2015, 18:49 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 5 mar 2011, 13:00
Posty: 132
Jest ktoś w stanie pokierować mnie jak stworzyć gotowy plik bin z openwrt do wrzucenia bezpośrednio do kości ? Mam programator więc było by mi dużo prościej niż kabelkiem.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 30 wrz 2015, 19:20 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13160
Lokalizacja: Warszawa
Serio prościej programatorem? :)

Weź plik z openwrt i wgraj go pod odpowiedni adres?

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 30 wrz 2015, 19:31 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 5 mar 2011, 13:00
Posty: 132
Nie tyle prościej co szybciej ale już zmusiłem się do wlutowania pinów, openwrt stoi :)



Scotch
Działało Ci na tym configu ?
  config interface 'wan'
        option ifname 'nas0'
        option proto 'pppoa'
        option encaps 'vc'
        option vci '35'
        option vpi '0'
        option atmdev '0'
        option username 'xxxx@neostrada.pl'
        option password 'xxxx'

    config vdsl 'dsl'
        option annex 'a'
        option firmware '/lib/firmware/vdsl.bin'
        option tone 'av'
        option xfer_mode 'atm'



Bo mnie nie chce działać, synchro łapie ale połaczenia wan nie ma.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 30 wrz 2015, 22:01 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 16 mar 2015, 22:21
Posty: 35
Wygląda OK.
Sprawdź tylko, czy przypadkiem nie zapomniałeś usunąć całej sekcji: config atm-bridge 'atm' - bo jak zostawiłeś, to może mieszać


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 2 paź 2015, 21:50 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 5 mar 2011, 13:00
Posty: 132
Na BB po zmianie MTU wlan powinna ruszyć komunikacja LAN-WIFI czy coś jeszcze trzeba zrobić ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 2 paź 2015, 22:50 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 16 mar 2015, 22:21
Posty: 35
Podobno to wystarczy, sam tego nie sprawdzałem: https://dev.openwrt.org/ticket/18590.
Pamiętam jednak, że na ostatnich kompilacjach lpm11 (tych na kernelu z openwrt.org) problem nie występował.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 4 paź 2015, 13:50 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 5 mar 2011, 13:00
Posty: 132
Nie udało mi się uruchomić komunikacji lan-wlan na czystych obrazach. Po wrzuceniu kompilacji lpm11 działa wszystko czego potrzebuje :!:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 4 paź 2015, 20:28 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 5 wrz 2011, 10:50
Posty: 35
Lokalizacja: /dev/ppp0
Witam,
orientuje się ktoś może jak zrobić restart samej sesji PPP bez renegocjacji synchronizacji DSL?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 16 paź 2015, 15:55 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 16 paź 2015, 15:51
Posty: 2
Cześć, rozdzielanie internetu dostarczanego przez skretke (z użyciem portu 4/WAN) jest możliwe?
Na internecie same poradniki dotyczące adsl'a.
Ktoś używa td-w8970 w opisany powyżej sposób?
Wersja routera 1.2


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 16 paź 2015, 15:58 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13160
Lokalizacja: Warszawa
Tak po prostu wydziel sobie ze switcha port 4 i zrób z niego wan.

Nikt nie kupuje tego routera żeby łączyć go przez kabel...

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 16 paź 2015, 18:55 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 16 paź 2015, 15:51
Posty: 2
Udało się - dzięki ;)
W przypadku zmiany operatora z - nazwijmy go "adslowego" na np. lokalnego operatora - sprzęt zakupiony na własną rękę zostaje.
Warto spróbować go wykorzystać zamiast sprzedawać i szukać innego :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 19 paź 2015, 22:20 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 paź 2013, 07:27
Posty: 87
Aktualizacja mojego obrazu BB:
- Poprawka bezpieczeństwa w dnsmasq

http://www.speedyshare.com/NcfrB/W8970.image


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 21 paź 2015, 17:48 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 12 mar 2015, 18:19
Posty: 6
Cytuj:
Aktualizacja mojego obrazu BB:
- Poprawka bezpieczeństwa w dnsmasq

Jak zwykle "chodzi jak przecinak" ;)

Dzięki

Pozdrawiam
MK


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 8 lis 2015, 19:18 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 8 lis 2015, 15:03
Posty: 17
Witam,
to mój pierwszy post więc chciałbym na wstępie pozdrowić Wszystkich Użytkowników. Do tej pory wykorzystywałem TP-Linki z wgranym Gargoyle i wszystko byłem w stanie ogarnąć co chciałem. Problem zaczął się z TD-W8970 gdzie dało się wgrać tylko CC+Luci. Zanim się zabrałem za wgranie oWRT to zminił mi Provider z Neo na lokalnego. W międzyczasie na tym Routerku skonfigurowałem sobie 3G gdy umowy się procesowały. Mam problem jak zmusić tą maszynę tak aby zadziała port LAN4 jako WAN, wszystkie ustawienia, w tym VLAN-y mam domyślnie i jak tworze nowy interfejs to za chiny na nim nie pobierze adresu od dostawcy(mam dociągnięty kabelek LAN i po nim urządzenie pobiera automatycznie IP - sprawdzone na starym Zyxelu). Nie mam pojęcia jaką nomenklature ethx.y ma ten port WAN. Czy coś jeszcze muszę wyłączyć czy jeszcze dokonfigurować:

/etc/config/network

config interface 'lan'
        option force_link '1'
        option type 'bridge'
        option proto 'static'
        option ipaddr '192.168.1.1'
        option netmask '255.255.255.0'
        option ip6assign '60'
        option ifname 'eth0.1'
        option macaddr 'e8:de:27:df:ac:e2'

config switch_vlan
        option device 'switch0'
        option vlan '1'
        option ports '0 2 4 5 6t'

config interface 'wan'
        option proto 'dhcp'
   option 'ifname' 'eth X?'


Trochę mi szkoda zmieniać urządzenie bo do tej pory fajnie się spisywał. Powrót do fabrycznego softu nie wchodzi w grę - potrzebuje mieć możliwość uruchamiania kilku mały skryptów raz na jakiś czas.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 8 lis 2015, 19:23 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13160
Lokalizacja: Warszawa
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p ... 99#p141899

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 9 lis 2015, 16:27 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 8 lis 2015, 15:03
Posty: 17
Dziękuje.
Teraz będe miał nauczkę, żeby oba fora przeszukać. Ale jednak pochwaliłem dzień przed zachodem. Gdy router startuje bez podpiętego kabla od providera do portu skonfigurowanego na WAN to komputer dostaje IP z podsieci jaką sobie skonfigurowałem. Gdy potem podłącze kabel od providera do WAN, dostaje on na tym porcie odpowiednią adresację od providera i Internet śmiga, loguje się na router. Problem pojawia się, gdy router wystartuje z podłączonym kablem od providera do portu WAN - wtedy i router i wszystko podłączone do niego otrzymuje adresację zza routera czyli od providera. Nie potrafię tego zdiagnozować. Czyżby jakiś proces za szybko/za późno startował niż powinien?

A co by było weselej to po WiFi jest w obydwu przydkach prawidłowa adresacja pobierana. I wszystko działa. Tylko Kabel ma problemy.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 28 lis 2015, 15:07 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 9 paź 2014, 20:14
Posty: 50
No to sobie namieszałem, zaktualizowałem sobie obraz CC15.05 i wszystko było OK. Brakowało kilku pakietów i coś mnie podkusiło, żeby zrobić reinstall dla całości, zamiast dograć ręcznie co potrzeba. Poszło coś nie tak i wywaliło część pakietów. Teraz jest kicha, nawet nie mogę wprowadzić routera w tryb safemode.
Niby router łączy się z kompem, ale nie można się do niego dostać, ani przez ssh, ani też przez telnet. Dla BB14.04 trzeba było wciskać reset po ok. 40 s. od włączenia routera. Jak to teraz wygląda pod CC15.05, jaka jest procedura, bo nie mogę sobie z tym poradzić, żeby zresetować go do ustawień domyślnych.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 28 lis 2015, 15:10 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lis 2013, 19:52
Posty: 201
Lokalizacja: Zawadzkie
Standardowo Failsafe możesz uruchomić przez zaciśnięcie przycisku w ciągu 3 sekund od momentu mignięcia diody sys. Spróbuj.

_________________
tplinkforum.pl - Polskie forum poświęcone tematyce urządzeń firmy TP-Link i Neffos


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 334 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info