Dzisiaj jest 22 paź 2018, 05:11

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Overclocking TL-WDR3600 (i prawdopodobnie innych na AR9344)
Post: 6 maja 2013, 03:25 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2067
Lokalizacja: Warszawa
Chciałbym pochwalić się moim dzisiejszym osiągnięciem dotyczącym podkręcania TP-Link TL-WDR3600.

Zabawa zajmuje strasznie dużo czasu, bo zegary zmieniam w U-Boot, więc każdą nową konfigurację muszę przetestować, a żeby to zrobić muszę kolejno: skompilować źródła U-Boot, pobrać z maszynki kompilującej nowy obraz, wgrać go na kostkę, włożyć do routera i przetestować... dlatego na chwilę obecną poniższy wynik można traktować jako zdecydowanie wstępny! :)

Interfejsy przewodowe i bezprzewodowe działają, tak samo jak USB, ale konfiguracja wymaga dłuższych testów stabilności, na które jeszcze nie miałem czasu.

Co więcej, w zastosowanym SoC-u (Atheros AR9344) jest znacznie więcej możliwości, w tym m.in. wybór z którego zegara ma być taktowana magistrala AHB (z CPU lub z DDR), no i zegar referencyjny na PCB to 40 MHz (jest pod spodem PCB, taki tyci tyci)... a to daje praktycznie nieograniczone możliwości i liczbę kombinacji taktowania CPU/RAM/AHB.

Ze stabilnością bywa różnie, czasami na wyższych zegarach wydaje się być stabilny jak skała, a 10 MHz w dół powoduje jakieś dziwne problemy lub nawet brak bootowania. Niestety, bez dostępu do dokumentacji wszystkie konfiguracje trzeba po prostu sprawdzić metodą "prób i błędów" i dogłębnie przetestować pod kątem stabilności.

I na koniec standardowy komentarz ode mnie... kod od TP-Linka jest tak gó...y, że głowa mała! Odnalezienie fragmentu kodu odpowiedzialnego za ustawienie zegarów zajęło mi łącznie jakieś 8 godzin prób... głównie metodą "jedna zmiana = jeden test". W kodzie od TP-Link są bardzo fajne define'y z wartościami dzielników itd. dla różnych konfiguracji zegarów... niestety, nawet nie próbujcie tego zmieniać (na forum OpenWrt ktoś już sprawdził, że to nie działa). Jak znajdę więcej czasu i uprzątnę kod, a co najważniejsze - zrobię więcej testów, to podzielę się pełnymi informacjami.

Tymczasem musicie się zadowolić fragmentem bootloga i zdjęciem maszynki testowej. Domyślne taktowania w tym modelu to: CPU 560 MHz, RAM 450 MHz (DDR), AHB 225 MHz.

Obrazek

U-Boot 1.1.4 (May  6 2013 - 02:40:21)

U-boot DB120


DRAM:  128 MB
id read 0x100000ff
flash size 16MB, sector count = 256
Flash: 16 MB
Using default environment

In:    serial
Out:   serial
Err:   serial
Net:   ag934x_enet_initialize...
No valid address in Flash. Using fixed address
 wasp  reset mask:c03300
WASP  ----> S17 PHY *
: cfg1 0x7 cfg2 0x7114
eth0: ba:be:fa:ce:08:41
athrs17_reg_init: complete
eth0 up
eth0
Autobooting in 1 seconds
## Booting image at 9f020000 ...
   Uncompressing Kernel Image ... OK

Starting kernel ...

[    0.000000] Linux version 3.3.8 (cezary@eko.one.pl) (gcc version 4.6.3 20120201 (prerelease) (Linaro GCC 4.6-2012.02) ) #67 Sat Apr 27 09:13:45 CEST 2013
[    0.000000] bootconsole [early0] enabled
[    0.000000] CPU revision is: 0001974c (MIPS 74Kc)
[    0.000000] SoC: Atheros AR9344 rev 2
[    0.000000] Clocks: CPU:800.000MHz, DDR:500.000MHz, AHB:250.000MHz, Ref:40.000MHz
[    0.000000] Determined physical RAM map:
[    0.000000]  memory: 08000000 @ 00000000 (usable)
[    0.000000] Initrd not found or empty - disabling initrd
[    0.000000] Zone PFN ranges:
[    0.000000]   Normal   0x00000000 -> 0x00008000
[    0.000000] Movable zone start PFN for each node
[    0.000000] Early memory PFN ranges
[    0.000000]     0: 0x00000000 -> 0x00008000
[    0.000000] Built 1 zonelists in Zone order, mobility grouping on.  Total pages: 32512
[    0.000000] Kernel command line:  board=TL-WDR4300 console=ttyS0,115200 rootfstype=squashfs,jffs2 noinitrd
[    0.000000] PID hash table entries: 512 (order: -1, 2048 bytes)
[    0.000000] Dentry cache hash table entries: 16384 (order: 4, 65536 bytes)
[    0.000000] Inode-cache hash table entries: 8192 (order: 3, 32768 bytes)
[    0.000000] Primary instruction cache 64kB, VIPT, 4-way, linesize 32 bytes.
[    0.000000] Primary data cache 32kB, 4-way, VIPT, cache aliases, linesize 32 bytes
[    0.000000] Writing ErrCtl register=00000000
[    0.000000] Readback ErrCtl register=00000000
[    0.000000] Memory: 126440k/131072k available (2227k kernel code, 4632k reserved, 421k data, 216k init, 0k highmem)
[    0.000000] SLUB: Genslabs=9, HWalign=32, Order=0-3, MinObjects=0, CPUs=1, Nodes=1
[    0.000000] NR_IRQS:51
[    0.000000] Calibrating delay loop... 398.13 BogoMIPS (lpj=1990656)
[    0.060000] pid_max: default: 32768 minimum: 301
[    0.060000] Mount-cache hash table entries: 512
[    0.070000] NET: Registered protocol family 16
[    0.070000] gpiochip_add: registered GPIOs 0 to 22 on device: ath79
[    0.080000] MIPS: machine is TP-LINK TL-WDR3600/4300/4310

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Overclocking TL-WDR3600 (i prawdopodobnie innych na AR93
Post: 6 maja 2013, 09:01 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13278
Lokalizacja: Warszawa
Daj mi dostęp do ssh, zrobię szybie porównanie wydajności.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Overclocking TL-WDR3600 (i prawdopodobnie innych na AR93
Post: 6 maja 2013, 09:31 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2067
Lokalizacja: Warszawa
obsy pisze:
Daj mi dostęp do ssh, zrobię szybie porównanie wydajności.

Najpierw muszę znaleźć jakąś stabilną konfigurację, bo na tej wysypuje mi się USB... dopiero po przewaleniu prawie 2 GB przez FTP :/

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Overclocking TL-WDR3600 (i prawdopodobnie innych na AR93
Post: 6 maja 2013, 23:23 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13278
Lokalizacja: Warszawa
Małe info: Przy taktowaniu CPU:780.000MHz, DDR:480.000MHz, AHB:240.000MHzm ten WDR3600 ma bardziej wydajne cpu niż RT-N66U, WNDR3800 (680MHz) czy RSPro na 720 MHz.

mem  pi     e   float  Device CPU CPU Freq
2.8s  8.1s  8.0s 0.5s  TP-Link TL-WR1043ND Atheros AR9132 rev 2 400MHz
1.8s  4.8s  4.7s 0.4s  Ubiquiti RouterStation PRO Atheros AR7161 rev 2@720MHz
2.1s  5.3s  4.4s 0.3s  TP-Link TL-WDR3600  Atheros AR9344 rev 2 560MHz
1.7s  3.9s  3.2s 0.2s  TP-Link TL-WDR3600  Atheros AR9344 rev 2 CPU:780.000MHz, DDR:480.000MHz, AHB:240.000MHz


Ładnie? Ładnie. Zasuwa jak autobusik. Pepe2k twierdzi też że ładnie się grzeje, więc coś za coś.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Overclocking TL-WDR3600 (i prawdopodobnie innych na AR93
Post: 6 maja 2013, 23:35 
Offline
Przyjaciel openrouter.info
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:03
Posty: 672
Lokalizacja: Wrocław
@pepe2k: Tam jest serial, czy trzeba lutowac?

_________________
Obrazek

Asus RT-N16: TomatoUSB 1.28 RT-N MIPSR2-109 K26 AIO
Linksys WRT1900AC: OpenWrt 15.05.1
TpLink TL-WDR4300: OpenWrt 15.05
Ubiquiti RouterStation Pro: Kagera 2015.0


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Overclocking TL-WDR3600 (i prawdopodobnie innych na AR93
Post: 6 maja 2013, 23:35 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 paź 2010, 15:47
Posty: 224
Jak ze stabilnością na takich zegarach ?

Tak patrzę na fotkę wyżej w tym wątku... nie dałoby się - oczywiście na czas testów ;) - dać jakiegoś aktywnego chłodzenia na procesor ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Overclocking TL-WDR3600 (i prawdopodobnie innych na AR93
Post: 6 maja 2013, 23:42 
Offline
Przyjaciel openrouter.info
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:03
Posty: 672
Lokalizacja: Wrocław
Testy testami, ale jest jakas zauwazalna roznica w dzialaniu? Nie wiem... wiekszy transfer po USB? Da sie wiecej przenetawac przy markowaniu pakietow i HTB? Bo Internetu to raczej nie przyspieszy. PRzydalyby sie jakies testy z zycia wziete jeszcze, ktore by pokazaly czy jest sens podkrecac.

_________________
Obrazek

Asus RT-N16: TomatoUSB 1.28 RT-N MIPSR2-109 K26 AIO
Linksys WRT1900AC: OpenWrt 15.05.1
TpLink TL-WDR4300: OpenWrt 15.05
Ubiquiti RouterStation Pro: Kagera 2015.0


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Overclocking TL-WDR3600 (i prawdopodobnie innych na AR93
Post: 6 maja 2013, 23:46 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13278
Lokalizacja: Warszawa
O jakieś +2/3MB/s do USB. Inna sprawa czy na dłuższą metę stabilność zostanie zachowana.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Overclocking TL-WDR3600 (i prawdopodobnie innych na AR93
Post: 6 maja 2013, 23:55 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2067
Lokalizacja: Warszawa
Grzeje się tylko w stresie, jak bardzo (tj. dokładnie w *C) - sprawdzę jak znajdę jakiś czujnik temperatury. Bez obciążenia jest ciepły. Radiator dałem (malutki jest, ma jakieś 4-5 mm wysokości), bo to nie jest koniec podkręcania tej platformy! Po prostu dzisiaj zabrakło czasu na dalsze testy... będę sprawdzał na pewno dalej. Prawdopodobną, górną i raczej nieosiągalną granicą jest 900 MHz, bo wczoraj nie chciał się na takim zegarze CPU w ogóle uruchomić. Poza tym zamierzam też zmierzyć dokładny wzrost zapotrzebowania na prąd :)

MaxiKaaz pisze:
Jak ze stabilnością na takich zegarach ?

Tak patrzę na fotkę wyżej w tym wątku... nie dałoby się - oczywiście na czas testów ;) - dać jakiegoś aktywnego chłodzenia na procesor ?

Zegary CPU 780, RAM 480 MHz, AHB 240 MHz są stabilne. Nie sądzę żeby jakiekolwiek chłodzenie aktywne było potrzebne, ale jakiś kawałek aluminium jest wskazany. Ja to zawsze sprawdzam tak - paluch na układ i jeżeli mogę go tam bez problemu trzymać, to radiator można sobie odpuścić. W tym wypadku powyżej 700 MHz ciężko palucha trzymać, zaczyna parzyć.

Testuję zawsze tak:
- stress -c 2 -m 2 --vm-bytes 16777216 -t 900
- memtester 80 5
- udostępnienie pendrive w Gargoyle 1.5.9.9 i kilkukrotne przewalenie przez FTP w obie strony 1 GB pliku oraz 1 GB zbioru plików MP3, raz na kablu, raz przez radio 5 GHz

No i oczywiście obsy przez SSH zrobił powyższe testy dla porównania do innych platform.

belliash pisze:
@pepe2k: Tam jest serial, czy trzeba lutowac?

Jest gniazdo na goldpiny. Najlepiej się wlutować.

belliash pisze:
Testy testami, ale jest jakas zauwazalna roznica w dzialaniu? Nie wiem... wiekszy transfer po USB? Da sie wiecej przenetawac przy markowaniu pakietow i HTB? Bo Internetu to raczej nie przyspieszy. PRzydalyby sie jakies testy z zycia wziete jeszcze, ktore by pokazaly czy jest sens podkrecac.

Generalnie wydajność tych platform ładnie skaluje się z zegarem, a 780 MHz to blisko 40% wyższy zegar więc można liczyć mniej więcej na taki wzrost wydajności, oczywiście w granicach innych sprzętowych ograniczeń i układów. Czy się da więcej przenatować... nie wiem, bo tego nie używam. Chcesz, to mogę Ci podrzucić gotowy obraz U-Boot i sobie potestujesz ;)

obsy pisze:
O jakieś +2/3MB/s do USB. Inna sprawa czy na dłuższą metę stabilność zostanie zachowana.

Na oko. Dokładne testy USB po sprawdzeniu innych konfiguracji. A długofalowe testy będę robił po prostu na zasadzie używania go na wybranej konfiguracji zegarów. Na pewno nie będę szalał, bo nie potrzebuję ~1 GHz tam ;)

Acha... pewnie niewielu z Was zauważyło, ale zrobiłem też FLASH MOD w tym routerze - jest 16 MB :) Jak ktoś by chciał, to mam dosłownie ostatnie kostki 16 MiB - informacja na PM. Jeden z forumowiczów już wziął, uprzedził wszystkich!

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Overclocking TL-WDR3600 (i prawdopodobnie innych na AR93
Post: 7 maja 2013, 00:01 
Offline
Przyjaciel openrouter.info
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:03
Posty: 672
Lokalizacja: Wrocław
Chetnie bym wrzucil, ale nie bardzo mam zdolnosci aby sie wlutowac jak to ujales ;) Musialbym pierw znalezc kogos, kto by sie tego podjal. Chyba ze jest inny sposob jeszcze na to...

BTW: Pyzykleiles radiator po skosie (wzgledem procesora)? Czy procesor w 3600 jest tak lutowany?
Tu zdjecie z 4300:
http://wiki.openwrt.org/_media/toh/tp-link/tplink-4300_with-serial.jpg

_________________
Obrazek

Asus RT-N16: TomatoUSB 1.28 RT-N MIPSR2-109 K26 AIO
Linksys WRT1900AC: OpenWrt 15.05.1
TpLink TL-WDR4300: OpenWrt 15.05
Ubiquiti RouterStation Pro: Kagera 2015.0


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Overclocking TL-WDR3600 (i prawdopodobnie innych na AR93
Post: 7 maja 2013, 00:08 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2067
Lokalizacja: Warszawa
belliash pisze:
Chetnie bym wrzucil, ale nie bardzo mam zdolnosci aby sie wlutowac jak to ujales ;) Musialbym pierw znalezc kogos, kto by sie tego podjal. Chyba ze jest inny sposob jeszcze na to...

Inny sposób na wgranie U-Boot to skompilowanie OpenWrt z odblokowaną możliwością zapisu na pierwszej partycji. Tylko zanim to ewentualnie zrobisz, skonsultuj się ze mną lub z obsym... był na forum eko już taki bubek, co sobie skasował MAC adres w MR3020, a akurat ten model nigdzie nie ma żadnej naklejki z MAC-iem. Ewentualnie, pakuj w pudło i wysyłaj, postawisz dobre piwo i zrobię.

belliash pisze:
BTW: Pyzykleiles radiator po skosie (wzgledem procesora)? Czy procesor w 3600 jest tak lutowany?
Tu zdjecie z 4300:
http://wiki.openwrt.org/_media/toh/tp-link/tplink-4300_with-serial.jpg

Tak, jest naklejony po skosie, bo nie miałem mniejszych, a jest tam wokół trochę wyższych, niż obudowa SoCa, elementów.

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Overclocking TL-WDR3600 (i prawdopodobnie innych na AR93
Post: 7 maja 2013, 00:14 
Offline
Przyjaciel openrouter.info
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:03
Posty: 672
Lokalizacja: Wrocław
Powiedzialbym, ze trzeba usunac "ro" z target/linux/ar71xx/image/Makefile, ale nie widze tam mtdlayout dla wdrow akurat...

_________________
Obrazek

Asus RT-N16: TomatoUSB 1.28 RT-N MIPSR2-109 K26 AIO
Linksys WRT1900AC: OpenWrt 15.05.1
TpLink TL-WDR4300: OpenWrt 15.05
Ubiquiti RouterStation Pro: Kagera 2015.0


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Overclocking TL-WDR3600 (i prawdopodobnie innych na AR93
Post: 7 maja 2013, 02:19 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 paź 2010, 15:47
Posty: 224
Z tego co pamiętam, to DD-WRT umożliwiało zapis na wszystkich partycjach flasha, ale to było dawno...
Niemniej "dla sportu" możecie spróbować, jest już soft dla WDR3600.

W 740N v4.23 pod DD-WRT da się wyczyścić wszystkie partycje, sprawdzone.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Overclocking TL-WDR3600 (i prawdopodobnie innych na AR93
Post: 7 maja 2013, 07:04 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13278
Lokalizacja: Warszawa
W openwrt obie partycje uboot - art domyślnie są chronione przed zapisem - i bardzo dobrze. Trzeba samodzielnie kompilować. Obecnie layout flasha jest dynamicznie robiony na podstawie wielkości flash (dla tplinków ar71xx) - więc w pliku tplinkpart.c się to zmienia.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Overclocking TL-WDR3600 (i prawdopodobnie innych na AR93
Post: 7 maja 2013, 09:23 
Offline
Przyjaciel openrouter.info
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:03
Posty: 672
Lokalizacja: Wrocław
No tak, w wiki openwrt jest przepis. Podawalem link w shoutboxie, ale przekleje takzei tu dla potomnych:
http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl- ... n.writable

----- Dodano ----- 7 maja 2013, o 17:27 -----

Przebudowalem OpenWrt wczesniej zdejmujac blokade zapisu z partycji "u-boot" wg dolaczonego opisu. Mam obrazy dla WDR3600, WDR4300 oraz WR1043ND. Wszystkie wrzucilem na dropboxa, jakby ktos byl zainteresowany, chociaz uprzedzam, ze zadnego z nich nie wrzucalem na router jeszcze, takze jak cos - wgrywacie na wlasna odpowiedzialnosc.

https://www.dropbox.com/sh/bsm8sk9k4wxg0ww/HiIL-xPsDs

_________________
Obrazek

Asus RT-N16: TomatoUSB 1.28 RT-N MIPSR2-109 K26 AIO
Linksys WRT1900AC: OpenWrt 15.05.1
TpLink TL-WDR4300: OpenWrt 15.05
Ubiquiti RouterStation Pro: Kagera 2015.0


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Overclocking TL-WDR3600 (i prawdopodobnie innych na AR93
Post: 9 maja 2013, 14:18 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2067
Lokalizacja: Warszawa
Zrobiłem szybkie testy poboru energii przez WDR3600 na zegarach oryginalnych (560/450/225 MHz) i podniesionych (790/480/240 MHz).

Procedura wyglądała mniej więcej tak:

  • pomiar spadku na rezystorze R33J (0,33 Ohm, tolerancja 5 % - nie miałem lepszego) wpiętym szeregowo w linię zasilania 12 V
  • wgrany Gargoyle PL 1.5.9.9 od obsego
  • pomiar przy pomocy uniwersalnego multimetru na zakresie 200 mV
  • oba radia uruchomione, skonfigurowane na kanał o szerokości 40 MHz
  • brak klientów bezprzewodowych
  • brak klientów przewodowych (brak kabli na LAN i WAN)
  • USB puste
  • pomiar około 5 minut po uruchomieniu systemu (tryb idle)
  • pomiar w trakcie obciążenia: "memtester 80" (maksymalna zarejestrowana wartość przez miernik)
  • wyniki "na oko", odczytane z miernika, dokładność taka sobie - jak będzie oscyloskop to zmierzę dokładniej

Tryb "idle"
  • zegary domyślne: 92 mV czyli około 279 mA => 3,3 W
  • O/C: 93 mV czyli około 282 mA => 3,4 W

Tryb "obciążenia"
  • zegary domyślne: 115 mV czyli około 348 mA => 4,1 W
  • O/C: 125 mV czyli około 379 mA => 4,5 W

I jeszcze mała informacja - po zatrzymaniu systemu ("halt") pobór prądu wynosi (niezależnie od zegarów) około 233 mA, czyli 2,8 W.

Wnioski? W trybie spoczynkowym różnica jest praktycznie do pominięcia. Dopiero pod obciążeniem pobór energii wzrasta, ale... tak naprawdę niewiele! Biorąc pod uwagę, że sam zegar CPU został podniesiony o 230 MHz czyli trochę ponad 40 %, to wzrost zapotrzebowania energii na poziomie ~10%, to praktycznie żaden wzrost.

Jak uporam się z wynikami testów transferu z USB przed i po O/C, to też je umieszczę.

----- Dodano ----- 10 maja 2013, 00:49 -----

Zrobiłem małe porównanie transferów FTP z dysku SSD podłączonego do USB (kieszeń USB 2.0, SSD po to żeby mieć pewność, że nośnik nie będzie wąskim gardłem). Oba radia wyłączone, WAN nie podłączony, połączenie z PC bezpośrednie na 1 Gbps.

Wygenerowałem plik o dokładnym rozmiarze 10 GiB z losową zawartością i przerzucałem go z PC na dysk i z powrotem przy pomocy FileZilla. Z logów odczytałem sobie czasy wysyłania/pobierania, uśredniłem z 3 prób i voil la:

OC => zegary 790/480/240 MHz
DEF => zegary 560/450/225 MHz
Obrazek

Wnioski są cholernie interesujące i ciekawe. Różnica jest zauważalna, szczególnie przy zapisie, ale jej rozmiar jest zupełnie nieadekwatny do wartości przyrostu zegara na CPU... co więcej, na razie zupełnie pominąłbym wyniki dotyczące zapisu - coś mi tutaj śmierdzi jakimś buforowaniem na SSD lub innym mechanizmem tego typu.

Natomiast... ciekawe czy od razu to zauważyliście - przyrost transferu w przypadku downloadu wynosi około 7 % (1,0 MiB/s z 13,4 MiB/s). Zgadnijcie ile wynosi przyrost zegara magistrali AHB? Również w okolicach 7 %! Na chwilę obecną, na podstawie tych testów wnioskuję, że na wzrost transferów przez USB większe znaczenie ma taktowanie magistrali AHB niż samego CPU.

Na pewno zrobię jeszcze jakieś dodatkowe testy - chcę przede wszystkim sprawdzić jak dokładnie ma się podkręcanie samej magistrali AHB do osiągów na USB i na jak duże podkręcanie można sobie w tym wypadku pozwolić.

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Overclocking TL-WDR3600 (i prawdopodobnie innych na AR93
Post: 10 maja 2013, 08:09 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13278
Lokalizacja: Warszawa
Jeszcze jedno zobacz: czy podniesienie zegara AHB (to magistrala jest de facto) nie powoduje np. przyśpieszenie zegara systemowego (rtc/clock).

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Overclocking TL-WDR3600 (i prawdopodobnie innych na AR93
Post: 23 maja 2013, 09:40 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 23 maja 2013, 09:14
Posty: 59
Ponowne gratulacje pepe2k.
Skusiłbym się na ten twój uboot z OC i innymi bajerami.

Jak idą testy OC, znalazłeś optymalne bezpieczne zegary?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Overclocking TL-WDR3600 (i prawdopodobnie innych na AR93
Post: 23 maja 2013, 11:33 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2067
Lokalizacja: Warszawa
pasza pisze:
Jak idą testy OC, znalazłeś optymalne bezpieczne zegary?

Na razie nie miałem czasu żeby temat dalej rozwijać, może w weekend zamknę sprawę.
Optymalne bezpieczne zegary znalazłem, ale mogę powiedzieć jedno - dla 3 różnych 3600 mam 3 różne zestawy stabilnych zegarów i co najlepsze (dla mnie) - na razie mój egzemplarz leci najwyżej.

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Overclocking TL-WDR3600 (i prawdopodobnie innych na AR93
Post: 23 maja 2013, 11:35 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13278
Lokalizacja: Warszawa
Czyli - wcale to bezpieczne nie jest, bo jak ktoś ma takie szczęście to dane ustawienia zegarów nie będą działać na danym egzemplarzu i router będzie cegiełką z potrzebą wgrania dobrego uboota przez wylutowanie kostki, zgadza się?

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Baidu [Spider] i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info