Dzisiaj jest 20 paź 2017, 01:46

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: DGN2200M jak ustawić jeden z portów LAN na WAN
Post: 15 wrz 2016, 20:41 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 15 wrz 2016, 20:32
Posty: 8
Cześć wszystkim :)
Korzystam z routera NETGEAR DGN2200M (prawdopodobnie jest to v1 - ponieważ z tyłu jest podany tylko model bez żadnych v2/v3). Zmieniłem ostatnio dostawce internetu i z routera ADSL, chciałbym zrobić zwykły router, który na jednym porcie Ethernet będzie miał podpięty internet - będzie to internet światłowodowy połączony przez konwerter na rj-45, pozostałe 3 porty byłby zwykłym LAN - a reszta urządzeń łączyła by się bezprzewodowo.
Czy jest taka możliwość, aby ustawić jeden z portów jako WAN - na oficjalnym firmware nie widziałem tej opcji w ustawieniach, ale wiem, że są też alternatywne softy do tego sprzętu - czy mógłbym liczyć na waszą pomoc i podesłanie jakiegoś firmware'u na którym będę w stanie to zrobić ;)
Z góry dziękuję za pomoc :) Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: DGN2200M jak ustawić jeden z portów LAN na WAN
Post: 15 wrz 2016, 20:47 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12942
Lokalizacja: Warszawa
Jeżeli to ten model: https://wiki.openwrt.org/toh/netgear/dgn2200 to wszystko masz opisane. Stracisz "N", modem adsl nie będzie działał. Wifi nie opisuje też tego, czy switch wspiera vlany i będzie można ten wan wydzielić. Powinno się dać, choć to już po prostu musisz sprawdzić.

Przykładowe wydzielenie wanu: http://eko.one.pl/?p=openwrt-usr9108#podziaprzecznika

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: DGN2200M jak ustawić jeden z portów LAN na WAN
Post: 15 wrz 2016, 23:02 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 15 wrz 2016, 20:32
Posty: 8
Dziękuję za szybką odpowiedź :)
Trochę poczytałem i szkoda, że tracę prędkość wifi w standardzie "n" :( ale już mógłbym się poświęcić, byleby chociaż coś przez te kilka tygodni działało dopóki nie kupie lepszego sprzętu :)

Trochę ten poradnik z instalacją w linku z fw mnie przerasta - czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć tak po polsku jak to wgrać ;)

Przeczytałem tutaj jeszcze o jakimś sofcie, który daje dużo możliwości i jest bezpieczny bo używa się go z pendrive'a, ale czy to mi da możliwość skonfigurowania portu wan? i skąd mógłbym pobrać ten soft bo tam już linki wygasły - czy to może jest mowa o tym samym: http://forum.neostrada.info/viewtopic.php?t=19136


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: DGN2200M jak ustawić jeden z portów LAN na WAN
Post: 16 wrz 2016, 06:28 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12942
Lokalizacja: Warszawa
Nie, to nie to samo. Soft który pokazałeś wygląda na rekompilację jednego z fabrycznych. A czy ma opcję którą potrzebujesz - to już musisz sobie doczytać o nim.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: DGN2200M jak ustawić jeden z portów LAN na WAN
Post: 16 wrz 2016, 14:04 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 15 wrz 2016, 20:32
Posty: 8
Dziękuję za pomoc :)
Router podłączony, ale już widzę, że nie działa to tak jak bym chciał - w związku z tym:
Chciałbym zakupić nowy sprzęt, ze względu na duże możliwości programowe wybór padł na MikroTik'a, szukam jakiegoś modelu w przystępnej cenie, wymagam od urządzenia: 5 Portów Ethernet (1 zostanie ustawiony jako WAN, pozostałe 4 LAN) w standardzie Gigabit, Modułu Wi-Fi w standardzie "ac" lub "n" oraz możliwości dołączenia zewnętrznej anteny do routera. Dodatkowo opcjonalnie mile widziany port USB.
Chciałbym, aby cena była możliwie niska - maksymalny budżet to 300zł
Czy moglibyście mi z tymi wymaganiami polecić jakiś konkretny model? Byłbym wdzięczny bo sporo tego, a nie bardzo mogę wczytać wszystkie parametry w tych urządzeniach jak np. czy jest możliwość podpięcia zewnętrznej anteny.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: DGN2200M jak ustawić jeden z portów LAN na WAN
Post: 16 wrz 2016, 14:07 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12942
Lokalizacja: Warszawa
Z nowych to chyba żadnego mikrotika o takich parametrach z n/ac nie dostaniesz za 300zł.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: DGN2200M jak ustawić jeden z portów LAN na WAN
Post: 16 wrz 2016, 16:56 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 15 wrz 2016, 20:32
Posty: 8
Urządzenia które będą się łączyć do MikroTik'a jednak nie obsługują standardu "ac", więc szukałbym urządzenia tylko z Wi-Fi w "n", szybszy internet będę miał tylko po kablu.
Znalazłby się jakiś model w tej cenie? U znajomego miałem okazje pobawić się przy konfiguracji tego routera i bardzo mi się podobały te możliwości RouterBoard'ów, także bardzo byłbym wdzięczny za podesłanie jakiś modeli tylko z tymi parametrami: WiFi 802.11n, Porty LAN 1Gb, oraz opcja podłączenia zewnętrznej anteny - USB dodatkowy gadżet może być, ale nie musi :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: DGN2200M jak ustawić jeden z portów LAN na WAN
Post: 16 wrz 2016, 17:54 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12942
Lokalizacja: Warszawa
https://routerboard.com/ <- wyklikaj sobie po lewej stronie co potrzebujesz.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: DGN2200M jak ustawić jeden z portów LAN na WAN
Post: 16 wrz 2016, 18:58 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 15 wrz 2016, 20:32
Posty: 8
Dziękuję za link, właśnie chciałem tego jakoś po filtrach szukać, ale nie wiedziałem jak a tu proszę na oficjalnej stronie wszystko ładnie rozpisane do wyboru :)

Wybrałem żądane przeze mnie opcje i wyskoczyły mi takie modele:
hEX - 5x Gigabit Ethernet, 720Mhz CPU, 64MB RAM, RouterOS L4 $59,95
RB951G-2HnD - 2.4Ghz 1000mW AP, 5xGigabit Ethernet, USB, 600MHz CPU, 128MB RAM $79.95

W tym pierwszym chyba nie ma wi-fi (pomimo, że było zaznaczone wifi w filtrach - nie wiem czemu)
Drugi no idealny jaki mogę sobie wymarzyć, ale w opisie na stronie sklepu mogę przeczytać: brak możliwości podłączenia zewnętrznych anten
Czy jakieś MikroTiki są które mają w ogóle możliwość podłączenia anteny zewnętrznej? Czy taka wbudowana antena nie będzie zbyt słaba, aby pokryć zasięgiem cały dom. (router będzie w jednym rogu domu, że tak powiem, dlatego chciałem kupić antenę kierunkową 90st, która bez problemu pokryła by mi zasięgiem cały dom, a w przypadku tych wbudowanych anten mam pewne wątpliwości :(

Czy to znaczy, że nie ma takiego MikroTik'a z wyjściem antenowym - czy to po prostu ja nie potrafię go wyszukać


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: DGN2200M jak ustawić jeden z portów LAN na WAN
Post: 16 wrz 2016, 19:04 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12942
Lokalizacja: Warszawa
Te domowe zwykle mają podłączenia anten, mają wbudowane (nb. dość dobrze pokrywają).
Same płytki do których ew. dokupujesz anteny już wyjścia mają.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: DGN2200M jak ustawić jeden z portów LAN na WAN
Post: 16 wrz 2016, 19:15 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 15 wrz 2016, 20:32
Posty: 8
Dziękuję za ekspresową odpowiedź :)
Edit: Przeczytałem to jeszcze raz ze zrozumieniem :D
stara wiadomosc pisze:
Czyli rozumiem, że po rozkręceniu obudowy tego RB951G-2HnD, na płytce będę miał gniazda od anteny wi-fi i taki kabelek umożliwi mi podpięcie zewnętrznej anteny w razie chęci założenia innej:
Obrazek

A czy te gotowe płytki mają 5 złącz ethernetowych bo widziałem chyba tylko takie z jednym ethernetem i wyjściem na antene. Bo w sumie to, że router nie ma obudowy to mi nie przeszkadza - ważne żeby działał tak jak trzeba :)

I jeszcze drugie pytanie, bo ja się tak uparłem na tego MikroTika, a może jest coś lepszego z innej firmy za podobne pieniądze oferujące duże możliwości konfiguracyjne, stabilne połączenie i te parametry, których poszukuję
Cytuj:
WiFi 802.11n, Porty LAN 1Gb, oraz opcja podłączenia zewnętrznej anteny - USB dodatkowy gadżet może być, ale nie musi


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: DGN2200M jak ustawić jeden z portów LAN na WAN
Post: 16 wrz 2016, 19:43 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12942
Lokalizacja: Warszawa
Nie nie, te "domowe" mikrotiki mają zwykle anteny z integrowane z płytką (w sensie wlutowane), złącz to tam prawie nie ma.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: DGN2200M jak ustawić jeden z portów LAN na WAN
Post: 16 wrz 2016, 19:59 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 15 wrz 2016, 20:32
Posty: 8
Tak właśnie zrozumiałem o co chodziło za drugim razem, chciałem to edytować i jakoś skreślić, ale już stwierdziłem, że nie będę robić zamieszania i dałem to w cytacie.

Dziękuję bardzo za pomoc, czyli brać tego RB951G-2HnD i będę zadowolony, czy może mógłbyś mi polecić sprzęt jakiejś innej marki za tą cenę?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: DGN2200M jak ustawić jeden z portów LAN na WAN
Post: 16 wrz 2016, 20:04 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12942
Lokalizacja: Warszawa
Ja korzystam z RB951 i są naprawdę ok, choć odnośnie zasięgu to po prostu musisz sprawdzić.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: DGN2200M jak ustawić jeden z portów LAN na WAN
Post: 17 wrz 2016, 09:29 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 15 wrz 2016, 20:32
Posty: 8
Polecono mi jeszcze inny model - jest to Asus RT-N18U, podobno ma on wydajniejszy procesor i więcej pamięci RAM, dodatkowo posiada wykręcane anteny i jest w tej samej cenie co podany przeze mnie wcześniej model MikroTik'a RB951G-2HnD. Pod obudową piny z dostępem do konsoli i możliwość wgrania tomato/AsusWRT
Czy mógłbym się dowiedzieć który spośród tych dwóch sprzętów byłby lepszym wyborem? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź :)

Przepraszam, że tak dużo pytam, ale to jest jednak zakup na kilka lat i chciałbym nie popełnić błędu.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: DGN2200M jak ustawić jeden z portów LAN na WAN
Post: 17 wrz 2016, 09:34 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12942
Lokalizacja: Warszawa
Tomato na rt-n18u się sprawdzi, choć mikrotik ma inną ideologię. rt-n18u z tomato - jak najbardziej może być.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info