Dzisiaj jest 12 gru 2017, 23:57

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: AP na Debianie
Post: 2 mar 2017, 11:16 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 6 kwie 2016, 10:23
Posty: 15
Lokalizacja: Warszawa/Kraków
Poskładałem sobie komputerek jako router ale mam problem z obsługą WIFI.. może ktoś mądry zerknie na pliki konfiguracji i powie gdzie poprawić.. Albo jaką diagnostykę przeprowadzić w syslogu na razie za wiele nie wypisywało.. Na razie dziwne objawy - po starcie komputerka podłaczyłem się po wifi telefonami na androidzie - telefon z windowszem już się połączyć nie chciał.. niby się autentykował ale już IP nie pobierał..

Jeszcze zmieniałam konfiguracje i po restarcie networking WIFI umiera całkowicie..
Nie jestem tu orłem w ustawieniach - i pościągałem przykładowe ustawienia z sieci.. zaczynam się wczytywać po kolei ale na razie idzie opornie..



root@albatros:~# cat /etc/network/interfaces
# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback

# eth0 network interface
auto eth0
allow-hotplug eth0
    iface eth0 inet dhcp
    dns-search domek
    hwaddress ether C0:4A:00:06:78:3B

    iface eth0 inet6 manual
    pre-down ip -6 addr flush dev $IFACE

# eth1 network interface
auto eth1
allow-hotplug eth1
iface eth1 inet static
    address 192.168.11.1
    network 192.168.11.0/24
    netmask 255.255.255.0
    broadcast 192.168.11.255

auto br0

allow-hotplug eth2
iface eth2 inet manual


allow-hotplug wlan0
iface wlan0 inet manual

iface br0 inet static
    bridge_ports eth2 wlan0
    address 192.168.12.1
    network 192.168.12.0/24
    netmask 255.255.255.0
    broadcast 192.168.12.255


root@albatros:~# cat /etc/hostapd/hostapd.conf | grep -v '#'

interface=wlan0

bridge=br0

driver=nl80211

logger_syslog=-1
logger_syslog_level=2
logger_stdout=-1
logger_stdout_level=2

ctrl_interface_group=0

ssid=domek

country_code=PL

ieee80211d=1

hw_mode=g

channel=8

beacon_int=100

dtim_period=2

max_num_sta=255

rts_threshold=2347

fragm_threshold=2346

auth_algs=1

ignore_broadcast_ssid=0

wmm_enabled=1
wmm_ac_bk_cwmin=4
wmm_ac_bk_cwmax=10
wmm_ac_bk_aifs=7
wmm_ac_bk_txop_limit=0
wmm_ac_bk_acm=0
wmm_ac_be_aifs=3
wmm_ac_be_cwmin=4
wmm_ac_be_cwmax=10
wmm_ac_be_txop_limit=0
wmm_ac_be_acm=0
wmm_ac_vi_aifs=2
wmm_ac_vi_cwmin=3
wmm_ac_vi_cwmax=4
wmm_ac_vi_txop_limit=94
wmm_ac_vi_acm=0
wmm_ac_vo_aifs=2
wmm_ac_vo_cwmin=2
wmm_ac_vo_cwmax=3
wmm_ac_vo_txop_limit=47
wmm_ac_vo_acm=0

ap_max_inactivity=3600
ieee80211n=1
require_ht=0

wpa=2

wpa_psk=******************************


wpa_key_mgmt=WPA-PSK WPA-PSK-SHA256

wpa_pairwise=CCMP
rsn_pairwise=CCMP

wpa_group_rekey=3600

wpa_gmk_rekey=86400


peerkey=1

wps_state=0


root@albatros:~# cat /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf
#ctrl_interface = /var/run/wpa_supplicant
#update_config=1
network={
    id_str="home_wifi_static"
    priority=5
    ssid="domek"
    bssid=00:1b:63:02:bc:60
    #psk="********"
    psk=*************************************
    proto=RSN
    key_mgmt=WPA-PSK WPA-PSK-SHA256
    pairwise=CCMP
    group=CCMP
    auth_alg=OPEN
    scan_ssid=0
    disabled=0
}


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: AP na Debianie
Post: 2 mar 2017, 12:20 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 6 kwie 2016, 10:23
Posty: 15
Lokalizacja: Warszawa/Kraków
Wywaliłem z konfiguracji: WPA-PSK-SHA256

oraz ustawiłem wpa_pairwise=TKIP

I widzę w logach, że tablet z Androidem się połączył.. Sprawdzę popołudniem tego windowsa..


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info